A hangok integrálása az önismereti folyamatokba:


A hangterápiát komplementer, vagyis kiegészítő kezelésként alkalmazom mentálhigiénés, szimbólumterápiás, önismereti üléseimnél.

A hangtál - más néven zengőtál - búgó, doromboló, kissé monoton hangzása, rezgése  segíti az ellazulást. A meditáció, az önmagunkba való figyelés komoly gyakorlást, hosszabb ráhangolódást igényel, mely sokunknak nehezen, vagy egyáltalán nem sikerül. A hangterápia hatására ez az idő lerövidül, a környezet zavaró hatásai kizáródnak, így segítem klienseimet egy megnyugtató állapotba.

Ebben a meditatív állapotban hozzáférhetővé válnak olyan elzárt területek, mellyel a kliens dolgozni szeretne, melyek különböző problémák, nehézségek gyökerei lehetnek. A feltárás, egy emlékkel való találkozás nem könnyű feladat a hétköznapok forgatagában, ezt a belső munkát tudom kísérni szakmai felkészültségemmel.


Az önismereti munka folyamata hangtálas kezeléssel kiegészítve:

1. Beszélgetéssel kezdődik, melyben meghatározunk egy témát, célt, amivel dolgozni szeretnénk.

2. Különböző hangterápiás hangszer segítségével segítem elérni a stresszmentes, ellazult állapotot, ahol a test megpihen és képzeletben megjelenik a kitűzött cél és az ahhoz vezető út. 

3. A hangterápia végén a gondolatban megjelent képeket, szimbólumokat megbeszéljük, értelmezzük hogyan segítenek .


Az önismereti munka hangtálas kezeléssel 60 perces, díja 8.000 Ft (Tahitótfalu),

10.000 Ft (Budapest)

Hangtálas stresszoldás kezelés 30 perc, 4.000 Ft (Tahitótfalu).


! A hangterápiás kezelés előtt minden esetben fizikai és pszichés állapotfelmérést végzek, melyben megbizonyosodom arról, hogy a kliens adott egészségi állapotában a hangtálas meditáció valóban megfelelő kiegészítője az alap terápiájának. !


Hangtálakról (Zengőtálakról) bővebben:

  • - a rezgések hatásai az emberi szervezetre
  • - a rezgésterápia különböző felhasználási területei

Egy ősi művészet beillesztése a modern világba.


Évezredek óta használják a hangot mint eszközt a test-lélek-szellem gyógyítására és harmonizálására.

(Dobokat az amerikai indiánok, tálakat és gongokat keleten, míg csengőket és harangokat a keresztény kultúrában.)


A hangtálak rezgéseinek hatása testünkre:

(tudományos megközelítéssel)


Ha egy kavicsot beledobunk egy tükörsima tóba, az nyomás hullámokat hoz létre, amelyek koncentrikus körök formájában jelennek meg a víz felületén.

A testre helyezett hangtálak rezgései is ilyen koncentrikus körök formájában terjednek szét az egész testben.

Mivel szervezetünk mintegy 70%-a vízből áll, a hanghullám fizikai hatást is gyakorol egész szervezetünkre. A hang - mint nyomáshullám - a bőrünkön, a fülünkön és a csontjainkon keresztül juttatja az ingert az agyba, és áramoltatja szét a testbe. A rezgések eljutnak az izmokhoz, belső szervekhez, megmozgatva mintegy 100 billióra becsült sejtet, ezért minden sejtünk "masszázst" kap.

A hang egy nyomáshullám, ahol a hang intenzitása (hangereje) a nyomáshullám nagyságától függ, míg a hang magassága a nyomáshullám frekvenciájától.

Minél nagyobb a frekvencia, annál magasabb a hang, és minél nagyobb az intenzitása, annál hangosabb. Az ember számára hallható hangtartomány 16 Hz-16.000 Hz.

A hangszínt a felharmonikusok határozzák meg, amelyek az alaphanggal egy időben keletkező magasabb frekvenciájú, de kisebb intenzitású hangok.

Ha a test blokkmentes, akkor a hangrezgések könnyedén áthaladnak a testen. Az ismételt kezelések felerősítik a szervezet öngyógyító képességét, helyreállítva energetikai tervrajzunk eredeti minőségét.

A hangrezgés hatása során könnyedén és gyorsan jutunk abba az alvás és ébrenlét közti nyugalmi, relaxált állapotba, mely jótékonyan hat testi és szellemi működésünkre. Ilyenkor agyműködésünk kikapcsol minden készenléti vagy stressz állapotot, melyet akár traumák, krízisek vagy betegségek okoznak. Ebben az ellazult állapotban a dopamin termelésre nincs szükség, s megtörténik az elengedés. A hangtálakból az egyenletes ritmus szerint áramló hangok és rezgések segítenek a szerotonin és endorfin felszabadításában, folyamatos szétáramlásában is. Boldogságérzet árad szét bennünk, energetikailag feltöltődünk, s a többszöri kezelések hatására erősödik az immunrendszerünk, javul a koncentráló-képességünk, a kreativitásunk, a kiegyensúlyozottságunk.

A hangtálak egyedi sajátossága, hogy a testünkre helyezve nem csupán a fülünkön keresztül (külső hallójárat) érzékeljük a hangokat, hanem a csontvezetést is kihasználva stimulálja az agy halló idegpályáit. Ebből következően a hallássérültek - akik a dobhártyán keresztül nem hallanak - a csontvezetés révén szintén érzékelik a hangtálak rezgéseit.


Hangterápia munkahelyen és klinikákon:

Angliában és Németországban egyre több munkáltató fektet be a dolgozói jobb életvitelének segítésébe. A meditációs gyakorlatok a munkahelyen történnek, hogy csökkentsék a stresszt és növeljék a termelékenységet. 

Németországban már egyre több klinikán kiegészítő kezelésként dolgoznak hangterapeuták az orvosok javaslatára, melyet nagyrészt Peter Hess kutatómunkájának köszönhetünk.

Németországban Peter Hess német mérnök közel 20 éves kutatómunkája során a hagyományos keleti zene emberi szervezetre gyakorolt gyógyító hatásával foglalkozott, miszerint a hangterápia hozzásegíti a test energiamezejében keletkezett zavarok helyreállítását, támogatja az immunrendszer felerősödését. Ezt a tudást hosszú évek gyakorlatával igazította hozzá a nyugati kultúrák emberének igényeihez.

Peter Hess módszerének alapjául a hangok hatásával kapcsolatos olyan ősrégi felismerések szolgálnak, melyeket már több, mint 5000 évvel ezelőtt alkalmaztak Indiában, hogy helyreállítsák a szellem, a test és a lélek harmóniáját.