Peter Hess® hangmasszázs - terápiás hangtálakkal a test és a lélek egészségéért 

Amikor egy tóba követ dobunk, körkörös hullámok keletkeznek a teljes vízfelületen. A testünkön megütött hangtál rezgései ehhez hasonlóan terjednek szét a bőrünkön keresztül sejtjeinkig, átmasszírozva ezzel a csomókat és feloldva a feszültségeket.

Az egészséget, vagyis az egész énem harmóniáját akkor tudom megélni, amikor jól érzem magam a testemben, a gondolataimmal és az érzéseimmel. Ebből a biztonságot nyújtó jó közérzetből hétköznapi nehézségeink gyakran kibillentenek bennünket, és ez hosszú távon testi vagy pszichés tüneteket eredményezhet.

A hangmasszázs alatt minden esetben az egészséges testrészt erősítjük, vitalizáljuk, aminek a hatására aktiválódnak az öngyógyító folyamatok, támogatva ezzel a gyengébb részeket is.

A hangmasszázs során, amikor már kellően ellazultunk, megtanulhatjuk figyelmünket a testünk működésére és a tudattalanból feltűnő belső képeinkre irányítani, hogy a bennünk rejtőző megoldások és válaszok felszínre kerülhessenek, majd azokat az életünkben megvalósíthassuk.

A hangtálak búgó hangjai és finom rezgései hatására olyan ellazult állapotba kerülhetünk, amelyben átélhetjük az anyaméhben megtapasztalt ősbizalom megnyugtató érzését.

Az anyaméh biztonságos, gondoskodó terében a hangok kísérnek minket végig növekedésünk során. A hang ehhez az érzéshez kapcsolódik, ehhez a születés előtti óceánszerű tapasztalathoz. Nehéz pillanatainkban, ha szférikus hangokkal sikerül ismét ehhez az ősbizalomhoz kapcsolódnunk, akkor töltekezhetünk az egészséges önbizalom, a biztonság és az életerő forrásából.

Peter Hess német mérnök Tibetben, Nepálban és Indiában töltött évei eredményeként fejlesztette ki a hangmasszázsnál használt terápiás hangtálakat, melyekben a keleti tapasztalat és a precíz mérnöki munka ötvöződik. A Peter Hess® hangmasszázs módszerével 1984-óta a világ számos részén dolgoznak, nyugat Európai kórházakban kiváló eredményekkel használják a rehabilitációs folyamatokban.

Klienseim írták a hangmasszázs után:

Érzések, érzetek, tapasztalatok és eredmények

 • A hangmasszázs előtt és után mért vérnyomás jelentős csökkenése nagyon jó hír volt, mert régóta küzdök a magas vérnyomással!
 • A fájdalmaim 10-es skálán 10-ről 5-re csökkentek, sokkal jobban működöm, nem szeretném már kihagyni a heti egy hangmasszázst!
 • Könnyebben aludtam el, és átaludtam végre az éjszakát!
 • A kisgyerekeimet egy nyűgös napon gyorsan lecsendesítik a hangtálak, az elaltatás is sokkal gyorsabb és könnyebb!
 • Olyan érzés volt, mintha egy isteni burokban lennék.
 • Nem éreztem közben semmilyen testi állandósult fájdalmamat! Két-három napig szárnyaltam utána!
 • Egy csodavilágban lebegtem, olyan volt, mint a szeretethimnusz!
 • Test és lélek megpihen, mintha valami ősközösségben lennék.
 • Átmosott mindent, sima út lett az egész. Vertikálisan megnyílt valami.
 • Egy csoda volt, söprögető, tisztító hullámok!
 • Olyan képeket látok közben, amelyek jó érzéssel töltenek el, jó emlékeket idéznek.
 • Úgy éreztem közben, mintha nem lenne stressz a világban, minden gond elszáll, teljes a nyugalom.
 • Jó érzés, hogy ruhában, meleg takaróval betakarva is lehet masszázst kapni!

A hangtálas testkezelés, hangmasszázs 60 perces, díja 8.000 Ft (Tahitótfalu), 

A hangok integrálása az önismereti folyamatokba:

A hangtál terápiát komplementer, vagyis kiegészítő kezelésként alkalmazom mentálhigiénés, szimbólumterápiás, önismereti üléseimnél.

A hangtál - más néven zengőtál - búgó, doromboló, kissé monoton hangzása, rezgése  segíti az ellazulást. A meditáció, az önmagunkba való figyelés komoly gyakorlást, hosszabb ráhangolódást igényel, mely sokunknak nehezen, vagy egyáltalán nem sikerül. A hangtálak hatására ez az idő lerövidül, a környezet zavaró hatásai kizáródnak, így segítem klienseimet egy megnyugtató állapotba eljutni.

Ebben a meditatív állapotban hozzáférhetővé válnak olyan elzárt területek, mellyel a kliens dolgozni szeretne, melyek különböző problémák, nehézségek gyökerei lehetnek. A feltárás, egy emlékkel való találkozás nem könnyű feladat a hétköznapok forgatagában, ezt a belső munkát tudom kísérni szakmai felkészültségemmel.

Az önismereti munka folyamata hangtálas kezeléssel kiegészítve:

1. Beszélgetéssel kezdődik, melyben meghatározunk egy témát, célt, amivel dolgozni szeretnénk.

2. Különböző terápiás hangszer segítségével segítem elérni a stresszmentes, ellazult állapotot, ahol a test megpihen és képzeletben megjelenik a kitűzött cél és az ahhoz vezető út. 

3. A hangterápia végén a gondolatban megjelent képeket, szimbólumokat, testérzeteket, érzéseket megbeszéljük, értelmezzük hogyan segíthetnek .

Az önismereti munka hangtálas kezeléssel 90 perces, díja 12.000 Ft (Tahitótfalu),

 A hangterápiás kezelés előtt minden esetben fizikai és pszichés állapotfelmérést végzek, melyben megbizonyosodom arról, hogy a kliens adott egészségi állapotában a hangtálas meditáció valóban megfelelő kiegészítője az alap terápiájának!

Hangtálakról bővebben:

 • - a rezgések hatásai az emberi szervezetre
 • - a rezgésterápia különböző felhasználási területei

Egy ősi művészet beillesztése a modern világba.

Évezredek óta használják a hangot mint eszközt a test-lélek-szellem gyógyítására és harmonizálására.

(Dobokat az amerikai indiánok, tálakat és gongokat keleten, míg csengőket és harangokat a keresztény kultúrában.)

A hangtálak rezgéseinek hatása testünkre:

(tudományos megközelítéssel)

Ha egy kavicsot beledobunk egy tükörsima tóba, az nyomás hullámokat hoz létre, amelyek koncentrikus körök formájában jelennek meg a víz felületén.

A testre helyezett hangtálak rezgései is ilyen koncentrikus körök formájában terjednek szét az egész testben.

Mivel szervezetünk mintegy 70%-a vízből áll, a hanghullám fizikai hatást is gyakorol egész szervezetünkre. A hang - mint nyomáshullám - a bőrünkön, a fülünkön és a csontjainkon keresztül juttatja az ingert az agyba, és áramoltatja szét a testbe. A rezgések eljutnak az izmokhoz, belső szervekhez, megmozgatva mintegy 100 billióra becsült sejtet, ezért minden sejtünk "masszázst" kap.

A hang egy nyomáshullám, ahol a hang intenzitása (hangereje) a nyomáshullám nagyságától függ, míg a hang magassága a nyomáshullám frekvenciájától.

Minél nagyobb a frekvencia, annál magasabb a hang, és minél nagyobb az intenzitása, annál hangosabb. Az ember számára hallható hangtartomány 16 Hz-16.000 Hz.

A hangszínt a felharmonikusok határozzák meg, amelyek az alaphanggal egy időben keletkező magasabb frekvenciájú, de kisebb intenzitású hangok.

Ha a test blokkmentes, akkor a hangrezgések könnyedén áthaladnak a testen. Az ismételt kezelések felerősítik a szervezet öngyógyító képességét, helyreállítva energetikai tervrajzunk eredeti minőségét.

A hangrezgés hatása során könnyedén és gyorsan jutunk abba az alvás és ébrenlét közti nyugalmi, relaxált állapotba, mely jótékonyan hat testi és szellemi működésünkre. Ilyenkor agyműködésünk kikapcsol minden készenléti vagy stressz állapotot, melyet akár traumák, krízisek vagy betegségek okoznak. Ebben az ellazult állapotban a dopamin termelésre nincs szükség, s megtörténik az elengedés. A hangtálakból az egyenletes ritmus szerint áramló hangok és rezgések segítenek a szerotonin és endorfin felszabadításában, folyamatos szétáramlásában is. Boldogságérzet árad szét bennünk, energetikailag feltöltődünk, s a többszöri kezelések hatására erősödik az immunrendszerünk, javul a koncentráló-képességünk, a kreativitásunk, a kiegyensúlyozottságunk.

A hangtálak egyedi sajátossága, hogy a testünkre helyezve nem csupán a fülünkön keresztül (külső hallójárat) érzékeljük a hangokat, hanem a csontvezetést is kihasználva stimulálja az agy halló idegpályáit. Ebből következően a hallássérültek - akik a dobhártyán keresztül nem hallanak - a csontvezetés révén szintén érzékelik a hangtálak rezgéseit.

Hangterápia munkahelyen és klinikákon:

Angliában és Németországban egyre több munkáltató fektet be a dolgozói jobb életvitelének segítésébe. A meditációs gyakorlatok a munkahelyen történnek, hogy csökkentsék a stresszt és növeljék a termelékenységet. 

Németországban már egyre több klinikán kiegészítő kezelésként dolgoznak hangterapeuták az orvosok javaslatára, melyet nagyrészt Peter Hess kutatómunkájának köszönhetünk.

Németországban Peter Hess német mérnök közel 20 éves kutatómunkája során a hagyományos keleti zene emberi szervezetre gyakorolt gyógyító hatásával foglalkozott, miszerint a hangterápia hozzásegíti a test energiamezejében keletkezett zavarok helyreállítását, támogatja az immunrendszer felerősödését. Ezt a tudást hosszú évek gyakorlatával igazította hozzá a nyugati kultúrák emberének igényeihez.

Peter Hess módszerének alapjául a hangok hatásával kapcsolatos olyan ősrégi felismerések szolgálnak, melyeket már több, mint 5000 évvel ezelőtt alkalmaztak Indiában, hogy helyreállítsák a szellem, a test és a lélek harmóniáját.