Krízis
Mi is a krízis?

Mi is a krízis?

Minden olyan változás, amelyet alapvetően negatívan élünk meg, méghozzá azért, mert mindaz, ami állandónak, stabilnak tűnt, az egyszerre más megvilágításba kerülve nem adja már meg azokat a biztonságos kapaszkodókat, keretet, amire szükségünk van. Ezek azok a helyzetek, amit magunknak így szoktunk megfogalmazni: "kicsúszott a talaj a lábam alól"; "megváltozott a világ"; "nem látom az alagút végét" stb. Ebből fakadóan krízishelyzetként definiálható egy válás, valakinek az elvesztése éppúgy, mint egy lakóhelyváltás, a munkahely megszűnése, munkaviszonyból a nyugdíjas létbe való átlépés, vagy éppen egy kényszer szülte állásváltoztatás.

Ezek a történések különbözőek, de van egy közös, központi magjuk: a biztonságérzet megrendülése. A régi keretek leomlóban vannak, az újak csak halványan, vagy egyáltalán nem is látszanak. Minden ilyen helyzetben, teljesen természetes módon beindul egyfajta érzelmi hullámvasút. Ennek minden fázisát valami ősi algoritmus szerint, ugyanabban a sorrendben és főbb jellegzetességek mentén éljük meg, legyen szó bármely veszteségről. Ezek a szakaszok - ha mégoly nehezek is - fontosak, mert a krízis által generált feszültség, feloldásért kiált. A lelki egyensúlyunk megőrzése érdekében, ezt ösztönösen, finoman hangolva, pontos "terv" szerint tesszük. Nem spórolható meg egyik szakasz sem, nem ugorható át, mert egyik a másikra épül. A szakaszokban való "elidőzés" mindamellett már függ attól, hogy az adott személy milyen egyéni sajátosságokkal bír. Milyen előzetes tapasztalatai voltak, általában hogyan működik, mennyire tudatos. Minél jobb a "tükre" önmaga felé, annál gyorsabb és gördülékenyebb a veszteség feldolgozása.

Az önismereti munkában segítség lehet egyéni, vagy csoportos foglalkozás. Ez abban az esetben kiemelten ajánlott, ha a krízis valamelyik szakaszán belül hosszabb ideig elakadás történik.

A krízis szakaszai:

Tagadás - Harag - Alkudozás - Kilátástalanság - Beletörődés - Lelkesedés - Visszarendeződés