A fényes és bölcs Sárga

2021.11.03

A sárga szín a színkör elsődleges színe, a színkeverés folyamatában a világosításban és élénkítésben is övé a főszerep. Az emberi szem a sárgát meleg színnek érzékeli, és az első szín, amelyet nagyobb távolságból leghamarabb észreveszünk (biztonsági sárga mellény). Élénk, figyelemfelkeltő hatása mind a természetben, mind mesterséges környezetünkben megfigyelhető.

A sárga Goethe szerint a fény színes helyettesítője, meleget, vidámságot, boldogságot sugároz. Több vallásban a közvetítés jelképe az emberek és Isten/istenek között, a nap fénysugarai által az ember összekapcsolódhat az égiekkel. Sárga vagy arany színt kap a művészi ábrázolásban pl. a glória, a megvilágosodás és a napfonat csakra is.

A sárga feltűnő, élénk szín, aktiválja agyunk vizuális központját, így gyakran használják fontos információk kiemelésére, a figyelem felkeltésére és megtartására (pl. taxik, gyermekjátékok, sárga cetli). A leghatásosabb figyelemfelkeltő színkombináció a fekete-sárga, mely használata nagyon direkt, akár már tolakodó is lehet.

A sárga színt főként a gyermekruházatnál, bútoroknál és játékoknál kedvelik az emberek, felnőttek körében nem annyira népszerű, de természetesen ez is függ az adott kultúrától és szokásoktól. A sárgára festett tárgyak, a sárga ruhába öltözött emberek nagyobbnak látszanak, ezt az üzleti világban, pl. a termékek csomagolásánál fel is használják.

A sárga színt kedvelik a művelt, intellektuálisan érett, bölcs, nyílt, vidám és optimista emberek, akik lelkesen fejlesztik személyiségüket képességeik maximális kibontakoztatása érdekében.